duminică, 24 decembrie 2017

De Crăciun… citim!







Cozonac aburind, aroma bradului proaspăt decorat, miros de scorțișoară și măr… dar stați puțin, parcă lipsește ceva: o carte bună care să conțină top 10 povestiri de citit chiar de Crăciun. Iată propunerea mea pentru ca sărbătoarea să fie una magică: Crăciunul în cele mai frumoase povestiri.

Crăciunul în cele mai frumoase povestiri este o carte apărută la editura Nemira în anul 2013 și conține o selecție de povestiri care surprind magia și frumusețea Sărbătorii Nașterii Domnului. Aceasta este cartea mea preferată de Crăciun pentru că fiecare dintre cele 10 povestiri reușește să surprindă adevărata importanță a sărbătorii și anume: să învățăm să fim mai generoși și să ne deschidem inimile către nevoile celorlalți. Fiecare operă este o adevărată lecție de viață pentru prichindelul vostru și nu numai.

Să dezvăluim cuprinsul cărții:
  1.          Spiridușii Crăciunului de Charles Dickens
  2.          Uriașul cel egoist de Oscar Wilde
  3.         Crăciunul lui Poganuc de Harriet Beecher Stowe
  4.          Scrisoare de la Moș Crăciun de Mark Twain
  5.          Granatul albastru de Arthur Conan Doyle
  6.          Darul magilor de O. Henry
  7.          Viscol și soare de Crăciun de Elizabeth Gaskell
  8.          Dar de Crăciun de la indianul Pete de Herbert W. Collingwood
  9.         Primul pom de Crăciun de Henry van Dyke
  10.       Șapte drumeți sărmani de Charles Dickens

 
Un alt plus al acestei cărți este faptul că faceți cunoștință operele unor scriitori de renume, precum: Charles Dickens, Oscar Wilde, Mark Twain, Arthur Conan Doyle, Hariet Beecher Stowe.

Uriașul cel egoist de Oscar Wilde este o poveste pe care o vei îndrăgi încă de la prima lectură. Este vorba despre un uriaș care se gândește doar la propria persoană, iar într-un exces de egoism înalță un zid în jurul grădinii sale, spațiu în care copii se întâlneau și se jucau. Gestul său aduce multă supărare în inimile copiilor, iar natura nu rămâne indiferentă.

 Astfel, Crivățul și Zăpada prind glas și hotărăsc să locuiască pe vecie în grădina uriașului pentru că sufletul lui este la fel de rece ca iarna. Anotimpurile care aduceau natura la viață, precum primăvara și vara îl ocolesc pentru că este o creatură egoistă. Salvarea sa rămâne tot în grija copiilor. Într-o zi, aceștia intră în vechiul lor spațiu de joacă printr-o crăpătură a zidului și, ca prin minune, primăvara ia locul iernii. Copilașii îi invadează spațiul, iar acum uriașul are în fața ochilor cea mai frumoasă imagine. Un paradis luminat în care copiii vin și se joacă simțindu-se în siguranță. De departe, cel mai emoționant gest al acestei creaturi fantastice este ajutorul oferit unui băiețel să se așeze pe o creangă a copacului. Din acel moment, ceilalți copii văd că uriașul a devenit bun, înțelegător și au curajul să se apropie de el.


                                                                            (ilustrație realizată de Valeria Moldovan)

Astfel, trecând anii uriașul îmbătrâni, iar băiețelul ajutat de el să se urce în copac nu i-a mai călcat niciodată „grădină” până într-o zi în care îl vede din nou lângă arbore, dar de această dată  copilul îi promite că îl va lua alături de el în Paradis.

Oscar Wilde are un mod unic de a scrie o poveste cu tâlc, aproape că nu simți atunci când el îi critică pe acei oameni morocănoși care au uitat să cultive în sufletul lor iubire. Așa că țineți minte, uriașul poate fi orice persoană egoistă care a uitat să mai fie copil.

O altă operă remarcabilă din această carte este și Scrisoare de la Moș Crăciun de Mark Twain. Este o scrisoare plină de umor de la cel mai simpatic om, care an de an ascultă dorințele copiilor. Cu toții știm că atunci când eram micuți scriam scrisori către Moș Crăciun. Iată că de această dată noi suntem destinatarii unei minunate scrisori de Crăciun. Tot ce trebuie să facem este să ne identificăm cu destinatara Susy Clemens pentru care Moș Crăciun are un singur mesaj: „(…) să fii fetiță cuminte” (Twain, 2013:50)

Un alt lucru minunat la această povestire este regia pe care Moș Crăciun o pune la cale cu fetița pentru ca aceasta să poată primi cadourile: „Când o să sun la ușa de la bucătărie, George trebuie să vină să deschidă legat la ochi” (Twain, 2013:50)

Mai mult, această scrisoare este atât de specială pentru că autorul o scrie chiar pentru fiica lui. Este mai mult decât o operă literară, este un gest emoționant din partea tatălui către fetița sa, care crede cu atâta emoție în Moș Crăciun.

Descoperiți întreaga scrisoare către Moș Crăciun chiar aici:









Sărbători fericite

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu