duminică, 22 iulie 2018

Doamna Doubtfire


Cine este autoarea?
Anne Fine este o scriitoare britanică cunoscută în special pentru cărțile dedicate copiilor, semnând peste 40 de titluri pentru aceștia. De asemenea, a fost desemnată de două ori autoarea anului la categoria literatură pentru copii.
Doamna Doubtfire este o carte de succes pentru copii apărută la editura Arthur, în colecția classic yellow, care are nici mai mult, nici mai puțin decât 187 de pagini, având un format de buzunar. Având în vedere că subiectul este destul de interesant, un copil ar putea să citească această carte în două zile.

Interese
Ca să îți placă această carte trebuie neapărat să ai simțul umorului, dar și să fii capabil să guști satira și ironia din spatele mesajului transmis de carte. În rest, această operă se citește foarte ușor, având un limbaj accesibil și unde mai pui că acțiunea se dezvoltă pe un singur plan narativ.  

Subiectul cărții
Doamna Doubtfire spune povestea amară a unei familii în care părinții hotărăsc să divorțeze. Lydia, Cristopher și Natalie se află mereu în mijlocul certurilor părinților lor, Daniel și Miranda. Deși aceștia sunt divorțați, situația este tensionată, iar cei trei copii trebuie să se împartă mereu între mama și tata, devenind astfel victimele orgoliilor unor adulți care nu sunt în stare să își rezolve problemele.
Miranda este veșnic preocupată de slujba sa și refuză să își lase copiii să petreacă cât mai mult timp cu tatăl lor, Daniel, pe motiv că acesta este cel mai iresponsabil om pe care l-a cunoscut vreodată și tocmai ea a avut nenorocul să se căsătorească cu el.
Daniel este de profesie actor, dar îi este foarte greu să își găsească un loc de muncă în micuțul oraș în care stă de dragul copiilor săi. Cu toate acestea, Miranda pune mereu presiune asupra sa pentru a plăti pensia alimentară la timp, umilindu-l mereu deoarece nu are un loc de muncă.
Cartea începe ex-abrupto cu momentul în care Daniel o așteaptă pe Miranda să îi aducă copiii în vizită. Fosta lui soție întârzie 40 de minute, fapt care îl irită pentru că el știe că face acest lucru doar ca să îl enerveze și să îi scurteze din puținul timp pe care îl petrece alături de cei trei copii.
Tot în acea zi, Daniel află despre noua idee a Mirandei și anume aceea de a angaja o bonă care să stea cu micuții după ce aceștia ies de la școală. Bărbatul ghicește în ideea soției un nou plan prin care ea dorește să îi îndepărteze pe copii de el, iar atunci îi propune să nu își cheltuiască banii astfel și să îi dea lui șansa de a avea grijă de copii după școală. Iritată, Miranda refuză, iar mintea lui Daniel începe să coacă o idee genială. Actor fiind, obișnuit cu interpretatul rolurilor, hotărăște să se deghizeze într-o femeie și să candideze la postul de bonă.
Între timp, mama copiilor publicase în ziar anunțul potrivit căruia căuta o femeie care este dispusă să stea cu trei copilași după ce aceștia vin de la școală și să le gătească masa. Miranda este sunată de mai multe femei, dar care nu acceptă. Singura care pare să se conformeze descrierii postului pe care Miranda o expune la telefon este misterioasa doamnă Doubtfire. Surprinsă plăcut de amabilitatea femeii, dar și de faptul că este o persoană fără vicii, Miranda hotărăște să o angajeze pe această doamnă.
Doamna Doubtfire este o femeie voinică, plină de încredere, cu vaste cunoștințe de horticultură, care aduce liniște și calm în casa Mirandei. Chiar dacă este deghizat astfel, Daniel este recunoscut de către copii. La început, aceștia complotează cu tatăl lor, dornici de a petrece mai mult timp cu el, dar pe măsură ce timpul trece, aceștia adoptă o poziție destul de matură pentru vârsta lor și îi impun lui Daniel să își dezvăluie adevărata identitate, deoarece nu este etic să își mintă fosta soție și nici ei nu mai pot continua acest joc, în care sunt nevoiți să păcălească mama.
În cele din urmă, Miranda își dă seama de planul lui Daniel și se înfurie pe acesta, considerând că ceea ce a făcut este un joc murdar prin care a urmărit să îi submineze autoritatea în fața copiilor, deși înainte să ghicească adevărata identitate a bonei s-a arătat mulțumită de serviciile acesteia. Cei doi se ceartă groaznic, iar Lydia și Cristopher pun piciorul în prag spunându-le că nu au dreptul să se comporte astfel în fața propriilor copii. 
Miranda îl dă afară pe Daniel din casă, iar finalul este destul de surprinzător. Cei trei copii o roagă pe mamă să discute cu tatăl lor pentru a se împăca. Miranda acceptă cu greu acest lucru, dar într-un final este de acord că nu are nici un drept să îi îndepărteze pe copii de Daniel, așa că este de acord ca Lydia, Christopher și Natalie să stea peste noapte la el, dacă doresc să petreacă cât mai mult timp cu tatăl lor.

Mesajul din spatele cărții
Deși în acest roman apar numeroase scene amuzante, cartea transmite ideea că o căsnicie este ceva foarte important, iar adulții trebuie să fie extrem de responsabili, mai ales când la mijloc sunt și copii.
Doamna Doubtfire este o poveste satirică care evidențiază relațiile dintre părinți și copii, punând accentul pe ideea că cel mai important lucru într-o familie este înțelegerea și comunicarea.  

Doamna Doubtfire de-a lungul timpului…





Ecranizare
Această carte a fost ecranizată în anul 1993, iar Robin Williams, Sally Field și Pierce Brosnan joacă rolurile principale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu