sâmbătă, 5 septembrie 2020

INSTAGRAMUL, MIJLOC DE PROMOVARE A LECTURII

 



George R.R. Martin evidențiază că un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește niciodată, trăiește doar una. Pentru Jorge Luis Borges, reprezentant de seamă al realismului magic, Raiul se definea ca o bibliotecă: „Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră că ar fi o grădină, alții și-l pot închipui ca un palat, eu l-am imagint întotdeauna ca o bibliotecă”. Pentru un profesor de limba și literatura română este o adevărată provocare să determine un elev să citească și să descopere acest paradis al lecturii. Cu multă perseverență și creativitate, va reuși.

Rețelele de socializare pot fi un aliat important dacă dorești să promovezi literatura în rândul elevilor. Am ales Instagramul pentru acest obiectiv și cred că a fost cea mai inspirată idee, deoarece este la îndemâna oricărui adolescent din ziua de azi. Numele paginii, intalnireculiteratura, a venit natural deoarece, în principiu, mă adresez elevilor de liceu, deși am în plan să abordez și literatura potrivită pentru cei de gimnaziu. Marea bucurie a fost când această pagină a început să fie urmărită și de alți elevi, din toată țara.

Este un proiect care progresează în timp, în luni, în ani de zile, prin urmare nu este o pagină destinată să strângă mii de like-uri instant. Nici nu mă aștept la acest lucru. Ea trebuie să ajungă la inimile elevilor și, cel mai important, să îi determine să citească. Poate printre recomandările mele se găsește acea carte care poate schimba viziunea cuiva despre lectură.

De multe ori, am ținut cont și de cărțile pe care le vedeam apreciate de elevi în pauze. Acele cărți pe care și le prezentau unii altora cu mare patos. Așa am ajuns să le citesc, să le analizez și să îmi dau seama care sunt motivele pentru care au atât de mult succes. Spre exemplu, printre acestea se numără seria Regina roșie de Victoria Aveyard.

Cărțile propuse explorează o varietate tematică, unele dintre ele evidențiază lumi fantastice, distopii, scenarii polițiste, altele propun experiențe de viață inedite, iar lista continuă. 

Beneficiile unui asemenea proiect sunt:

1.      Inspiri bucuria lecturii;

2.      Citești și analizezi opera din perspectiva unui profesor, gândindu-te mereu: oare cu ce îi va cuceri această carte?;

3.      Stabilești o conexiune culturală cu elevii tăi sau cu elevi din toată țara.

Este plăcut să știi că pui o cărămidă la temelia lecturii și că aduci o schimbare în modul în care poți interacționa cu elevii.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu