vineri, 2 aprilie 2021

Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni de Ana Rotea

 



Din 2014, de când scriitoarea Ana Rotea a câștigat Trofeul Arthur, ediția a IV-a, opera Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni atrage tot mai mulți cititori de toate vârstele, impresionând prin umor și, mai ales, prin inocența personajelor, copiii care-și doresc să iasă din cotidianul anost al betoanelor din oraș și să trăiască aventura vieții lor investigând un caz, chiar și dispariția unui porcușor de Guineea.

            Dosarul Popcorn: Primul caz al Detectivilor Aerieni debutează cu o descriere interesantă a autoarei Ana Rotea, prezentată drept o excelentă povestitoare, aspect care este garantat apoi după lectura acestui volum: „a fost mai întâi povestitoare. (...) Toată copilăria ei le-a povestit fraților, dar și copiilor de afară, în timpul pauzelor de la joacă, tot ce citea sau își imagina, tot ce era frumos de povestit: despre copii și adulți, despre animale și lucruri”. 

            Dacă titlul romanului v-a așternut zâmbetul pe buze, atunci trebuie să știți că întreaga operă conține pasaje extrem de amuzante care îi vor binedispune atât pe copii, cât și pe adulți.

            Dosarul Popcorn este un roman polițist, iar detectivii... ei bine, aceștia sunt niște copii simpatici, prieteni care hotărăsc să investigheze un caz unic în cartier și anume dispariția lui Popcorn, porcușorul de Guineea al lui tanti Geta, vecina de la etajul 4, care trăiește o adevărată dramă.

            Copiii adoptă nume expresive care să amintească de câțiva detectivi binecunoscuți: Marlău, Gesiflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc. Aceștia adună probe, investighează orice suspect, de la cea mai bună prietenă a Getei, până la patronul restaurantului chinezesc unde obișnuia stăpâna porcușorului să mănânce, comportându-se de fiecare dată ca niște profesioniști, în ciuda vârstei de 11, respectiv 4 ani.

            Cum lucrurile nu sunt niciodată simple, Detectivii Aerieni sunt amenințați de o gașcă rivală, Fafeflafi, care dorește să dea de urma animalului de companie înaintea detectivilor noștri.

            Oare Detectivii Aerieni vor fi cei câștigători sau Fafeflafii vor găsi mai repede indiciile și, desigur, pe preaiubitul Popcorn?

Citate care să-ți ajungă la inimă

„Aceasta este o aventură reală, despre copii normali. Bine, normali, dar deosebiți, mi se atrage atenția. Ce-mi atrage atenția? Chiar eroii acestei cărți. Stau cu toții pe capul meu, pentru că le-am promis să scriu cartea aventurii lor estivale. Sincer, deja regret serios că m-am băgat în treaba asta, mai ales că voi fi plătită în caramele cu aromă de fructe, iar eu am probleme cu dinții. (Rotea, 2020:5)

„Următoarea dimineaţă l-am încredinţat pe Şerloc trupei de detectivi care mi s-a prezentat punctual la uşă. De fapt, la uşă ajunsese la ora stabilită doar Ada Gesicaflecer. Pe trepte cobora în grabă Teo Marlău potrivindu-şi pălăria de pai, iar de undeva de mai sus se auzeau tropăielile şi săriturile peste trepte ale fraţilor Bobo Bolumbo şi Bibi Scupidu. Şerloc i-a primit plin de bucurie, lătrând şi sărind în jurul lor ca şi când ar fi redevenit căţeluş. Am fost curioasă să aflu mai multe despre aventura lor isteaţă de detectivi, dar mi-au pus imediat în vedere că „ancheta este încă în desfăşurare” şi nu îmi pot divulga nimic. Inutil de adăugat că nici de la prietenul meu Şerloc nu scosesem mai multe. Mi s-au promis însă relatări complete după ce-l găsesc pe răpitorul lui Popcorn.


        Echipa detectivilor aerieni a pornit încrezătoare către grădina Ginei, după ce vecina tanti Geta le-a confirmat că prietena ei grădinăreasa acceptase să le răspundă la întrebările despre porcuşorul dispărut. Înţeleseseră unde era grădina: Strada Recoltei nr. 13, un drum prăfuit de ţară de la marginea oraşului, de-a lungul căruia se înşirau grădinile mai multor orăşeni. Până la grădină însă nu au avut parte de o uşurică plimbare de dimineaţă, cu ciripit de păsărele şi raze de soare jucându-se printre frunzele pomilor. La cel de-al treilea cornet care l-a nimerit pe Marlău în ceafă, şeful echipei de detectivi a trebuit să admită:


— Suntem urmăriţi.


— Zici tu? l-a ironizat Gesicaflecer. Oare care dintre mesajele de pe cornete te-a convins? Ăsta cu „Suntem cu ochii pe voi” sau ăsta cu „Vă urmărim pas cu pas”?


— Hm... a ignorat-o Marlău desfăcând şi cel de-al treilea cornet încasat. Aici scrie: „Adevăraţii detectivi aerieni suntem noi.” Noi, adică ei, urmăritorii! Dar cum îndrăznesc ăştia! Cine sunt, măi, ăştia care ne fură numele?


— Uite, scrie aici, i-a reamintit Gesicaflecer. Îşi spun Fafeflafi.


— Vlafefavii ăştia! a pufnit Marlău. Bolumbo, ce ai mai aflat despre ei? Ai ceva nou de raportat?


— Fa-fe-fla-fi! a intrat în transă Bolumbo. Specia nouă de copii care locuieşte acum la etajul 6 al blocului nostru, vizavi de apartamentul meu. Nu sunt mutaţi de-a binelea, ci sunt în vizită la rudele lor, pe timp de vară. Sunt tripleţi, nu dintr-aceia identici, dar oricum îţi dai seama că-s fraţi, că seamănă prea tare. Trec în clasa a V-a în toamnă. Numele provine de la primele litere ale numelor lor: Fa de la Fabiana, şefa lor, care e şi cea mai înaltă, Fe de la Fergus, fratele lor, care este... băiat, Fla de la Flavia, cea care e mai firavă, Fi de la Fifi, monstrul cu ochi verzi care le este pisică! Fafeflafi vor să se impună în blocul nostru şi nu se vor da înapoi de la nimic pentru a reuşi. Vor să preia Dosarul Popcorn!


— Mamă! s-a mirat Teo Marlău admirativ. Ai aflat destule, dar cum ai reuşit?”

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu