marți, 6 aprilie 2021

BOOKTALK - CĂRȚILE PREFERATE ALE ELEVILOR

 






Jorge Louis Borges își imagina Paradisul precum o bibliotecă. Ei bine, sunt perfect de acord, însă de când sunt profesoară cred cu tărie că trebuie să atrag în acest univers al lecturii cât mai mulți elevi, iar atunci nu voi fi niciodată singură în bibliotecă.

Odată ce învățământul și-a găsit o nouă casă în online, clubul de lectură organizat de mine s-a mutat și el în acest spațiu, descoperind o serie de avantaje, întrucât ne este mai ușor să planificăm o întâlnire pe Classroom/Meet decât ne era înainte, la școală.  

Ne-am hotărât că vom petrece prima zi de vacanță discutând despre cărți și, mai ales, despre operele preferate. Elevele participante de la Colegiul Național „Spiru Haret” au scos la iveală într-o prezentare Power Point toate cărțile pe care le îndrăgesc, astfel încât să stârnească curiozitatea celorlalți participanți.

Sara, Clara, Francesca și Claudia vă recomandă câte o operă interesantă care să vă atragă atenția și să vă deschidă apetitul pentru lectură.

Proscrișii de S.E. Hinton




Sara-Maria M. ne recomandă romanul Proscrișii, scris de autoarea S.E. Hinton la vârsta de doar 15 ani. Sursa de inspirație este reprezentată de confruntarea dintre două găști rivale de la liceul „Will Rogers” din Oklahoma.

Punctele forte ale romanului sunt: construcția acțiunii și a personajelor, dar și aspectele tematice abordate precum: conflictele dintre clasele sociale, prietenia asociată cu empatia, curajul, loialitatea și, desigur, caracterul de bildungsroman al operei. Mai mult, Sara ne precizează că lectura este una ușoară și departe de a fi una plictisitoare.

Trebuie să recunosc că nu am citit încă romanul și îi mulțumesc Sarei că l-a prezentat, întrucât mi-a stârnit curiozitatea de a vedea cum evoluează acțiunea.

Citatea care să-ți ajungă la inimă

Nu era corect ca Socii să aibă totul. Eram la fel de buni ca ei; nu era vina noastră că ne născuserăm Unsuroși.

Poate că, la urma urmei, cele două lumi diferite în care locuiam nu erau atât de diferite. Vedeam același asfințit.

În șaisprezece ani pe străzi poți învăța multe. Dar numai lucruri greșite, nu lucruri pe care îți dorești să le înveți. În șaisprezece ani petrecuți pe străzi vezi multe. Dar numai priveliști triste, nu priveliști pe care îți dorești să le vezi.

Trebuie să fim în stare să rămânem uniți, indiferent de ce s-ar întâmpla. Dacă nu ne avem unul pe celălalt, atunci nu avem nimic. – Sodapop, fratele lui Ponyboy.

 Caraval de Stephanie Garber




Clara-Maria C. a afirmat cu mare sinceritate că nu poate să aleagă o operă preferată, deoarece este ca și cum ai avea un copil preferat, acest lucru nefiind posibil. Astfel, ea a ales opere care se încadrează în cele trei categorii preferate: thriller, fantasy și romance.

Cartea care mi-a atras atenția este bineînțeles una fantasy, deoarece am o mare pasiune pentru acest tip de opere.

Caraval, Legendar și Finalul de Stephanie Garber reprezintă o serie preferată de foarte mulți adolescenți atrași de lumea fantasy. Operele evidențiază un sistem magic unic și importanța relațiilor de familie, personajele centrale fiind două surori: Scarllet și Tella. De asemenea, autoarea reliefează o adaptare interesantă a circului, ca loc care atrage misterul și fascinația privitorilor. Mai mult, tema iubirii este și ea un aspect important, așa că pregătește-te să lecturezi un fantasy-romance.

Citate care să-ți ajungă la inimă

Visele care devin realitate pot fi frumoase, dar, de asemenea, se pot transforma în coşmaruri când oamenii nu se trezesc.

Speranţa este un lucru puternic. Unii spun că este o magie complet diferită. Evazivă, greu de reţinut. Dar nu este nevoie de multă.

Opriți trenul de Geraldine McCaughrean și Copiii bolnavi de părinți de Anne Ancelin Schützenberger; Ghislain Dovreode 






Francesca și Claudia C. ne recomandă Opriți trenul de Geraldine McCaughrean și Copiii bolnavi de părinți de Anne Ancellin Schutzenberger.

Opriți trenul este un roman care are în prim-plan un personaj feminin, pe Crissy Sissney, o fată care învață că orice este posibil chiar și în momentele care i se par fără speranță. De asemenea, opera nu este doar despre Crissy, ci și despre ceilalți oameni care știu că trebuie să lupte pentru a-și face o viață mai bună într-un oraș care abia lua naștere, Florence din statul Oklahoma.

Elevele precizează că cea mai importantă lecție de viață care se desprinde din această operă este că o societate are șanse să se dezvolte doar atunci când fiecare om își înțelege propriul rol în cadrul unui organism viu, pentru care trebuie să lupte.

Opera nonficțională și psihologică Copiii bolnavi de părinți abordează un subiect sensibil și anume felul în care traumele din copilărie pot lăsa urme adânci în sufletul copilului și, mai apoi, pot genera disfuncționalități în viața de părinte.

Aceste cărți sunt foarte interesante și mă bucur că a fost prezentată inclusiv o lucrare cu tematică psihologică.

 


Lectură plăcută!

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu