sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Un port la răsărit de Radu Tudoran

 



Tot ce nu știai despre autor:

  •           Radu Tudoran este pseudonimul lui Nicolae Bogza
  •           Este fratele mai mic al îndrăznețului poet Geo Bogza
  •           A fost ofițer, apoi ziarist și redactor
  •           Din 1942 se dedică în totalitate scrisului
  •           Laureat al Premiului Academiei Române
  •           Laureat al Premiului Special al Uniunii Scriitorilor din România
  •           Unul dintre cei mai îndrăgiți autori din perioada postbelică

Un port la răsărit

Radu Tudoran și romanul său Un port la răsărit, publicat în 1941, reprezintă prima alegere de lectură din acest an, o operă de 571 de pagini, atent construită, care reliefează un alt Tudoran față de cel din Toate pânzele sus. Narațiunea homodiegetică, complexitatea psihologică a fiecărui personaj pun în lumină o construcție deosebită care se vede în mod clar că a fost rafinată de un talent aparte al autorului, întrucât avea doar 31 de ani în momentul publicării romanului.

Opera Un port la răsărit evidențiază povestea de viață a unui inginer din București proaspăt angajat la o uzină din Liman. Străin complet de societatea din această zonă, protagonistul trebuie să se integreze și să se obișnuiască cu mozaicul de personalități ale personajelor. În Liman totul are o curgere lentă, toți vor să trăiască clipa și nu sunt interesați să evolueze profesional.

Cartea este structurată în trei părți, iar primele 200 de pagini, partea întâi, dezvăluie experiența de viață și integrarea inginerului în noua societate, dar și schimbarea sa, cufundându-se din ce în ce mai mult în vaporii alcoolului. Această etapă se termină cu afirmația dureroasă a tânărului care nu se mai recunoaște pe sine, spunând: Simt pentru mine o milă amară. Sunt un bețiv, un bețiv! ...îngân, cu ochii în soarele răsărit pe malul celălalt.(Tudoran, 2022:102)

Din acest moment, viața sa ia o altă întorsătură, deoarece proprietarul uzinei moare, afacerea rămâne în paragină, soția sa neștiind să o gestioneze pe moment, iar comandorul Maximov, un personaj destul de misterios al romanului, îi propune să călătorească pe mare cu ajutorul iahtului său, să descopere noi experiențe și, mai ales, imensitatea acvatică. Comandorul rus Maximov este un personaj tragic al romanului, a fugit în 1917 din Rusia cu iahtul botezat „Ludmila”, după fata lui pe care o pierduse, fiind omorâtă de bolșevici. Tot aceștia luaseră viața soției și îl lăsaseră cu o durere amară. Bolnav de plămâni, Maximov găsește în Liman un refugiu, care se dovedește a fi un spațiu al unei noi captivități. În ciuda acestui fapt, îl încurajează pe inginer să își depășească limitele, dându-i iahtul său, învățându-l să îl stăpânească și insuflându-i încredere.

Cel mai așteptat personaj al romanului este Nadia, o fată cu o existență interesantă, ce avea grijă de unicul ei frate care se afla în sanatoriu. Personajul feminin devine speranța inginerului de a-și reabilita viața, se îndrăgostește profund și irecuperabil de ea, îi devine muză, inițiatoare în tainele înotului, iar într-un mod metaforic spus îi dezvăluie complexitatea libertății. Cei doi se întâlnesc în Bugaz, prima oprire a inginerului de când plecase din Liman cu ambarcațiunea comandorului.  

 Mi se părea că am pierdut simțul timpului, al lunilor, al zilelor, al orelor, și-ale celor din urmă și ale celor următoare. Nu știam de cât timp ne cunoaștem; nu-mi aminteam nimic dinaintea ei, ca și când am fi pornit în lume de la început, amândoi alături, și așa trebuie să mergem până la sfârșit, pe această corabie, sau pe alta, care ne unea existențele tot atât de firesc cât le unește pe ale oamenilor aflați sub același acoperiș. (Tudoran, 2022:518)

Nadia și inginerul pornesc într-o călătorie pe mare care poate fi asemuită cu o călătorie prin viață, întrucât personajul feminin îi devine sprijin în toate momentele grele.

Finalul este surprinzător, spectaculos, produce emoție în rândul cititorului care este ținut cu sufletul la gură până la ultima pagină.

Sincer vorbind nu am avut foarte multe așteptări de la acest roman, deoarece opera Toate pânzele sus nu a reușit să mă facă să iubesc scriitura autorului, însă această operă mi-a demonstrat cât de cameleonic este Radu Tudoran. Am ajuns să citesc opera Un port la răsărit datorită referințelor critice de pe copertă, așa cum s-a întâmplat și cu alte romane:

Un port la răsărit rămâne unul dintre cele mai frumoase romane de iubire din literatura noastră. Radu Tudoran se vădește deopotrivă psiholog și narator, poet al inimii și poet al apelor, în zugrăvirea cărora folosește un stil dintre cele mai epurate. Un port la răsărit consacră un romancier de mare clasă.

Perpessicius, 1942

Radu Tudoran a fost unul dintre puținii profesioniști ai scrisului de la noi. În timpul comunismului, s-a manifestat în continuare ca un profesionist. În 1977, numărul total al exemplarelor din cărțile sale – aproape fiecare reeditată de mai multe ori, depășea 1.400.000.

Alex Ștefănescu, 2010

Puncte tari:

  •        Construcția personajelor
  •        Imaginile vizuale acvatice
  •        Acțiunea
  •        Finalul surprinzător

Singurul punct slab ar fi utilizarea termenilor cunoscuți doar de persoane care au avut de a face cu domeniul navigației.  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu