sâmbătă, 27 iunie 2015

Sfaturi pentru a realiza o lucrare academică sau un simplu eseu





Indiferent de lucrarea pe care o realizezi este foarte important să urmezi anumiți pași pentru a o desăvârși. Deși această postare nu evidențiază nici o operă literară, ea te va ajuta să realizezi o lucrare corectă și demnă de o notă maximă.
1.    .  Pentru început lucrarea ta trebuie să fie structurată în trei părți: Introducere
                                                                                                            Cuprins
                                                                                                            Încheiere

2.   .   Introducerea trebuie să atragă atenția cititorului, a profesorului. Poți începe prin a utiliza un citat care să aibă legătură cu tema pe care urmărești să o prezinți. Îl poți comenta.
3.      Definește în mod clar tema ta. Dacă realizezi o lucrare academică care are legătură cu un anumit autor, evită introducerile mari în care dai numai date biografice despre acesta. De fapt, nimeni nu este interesat de viața autorului sau de cum s-a numit soția sa. Ceea ce ne interesează sunt operele și cum le poți tu interpreta într-un mod coerent. Evită suprainterpretarea.
4. .     În cuprins ai grijă ca orice citat pe care îl folosești să fie însoțit de sursa sa. Spre exemplu, dacă am folosit un citat din Edgar Allan Poe vom indica sursa astfel (Poe 1971, p.40) 
Poe-numele autorului
1971- anul la care a apărut lucrarea, în cazul meu lucrarea lui Poe a fost tradusă în anul 1971 la editura Univers, nu mă refer la anul în care Poe  a publicat  lucrarea.
p.- pagina de unde ai luat citatul
5.      Nu îți atribui paragrafe întregi pe care nu le-ai gândit și nu prelua vreun citat fără să indici sursa. Acest lucru poartă numele de PLAGIAT. În mediul universitar se ”pedepsește” cu nota 1 și mai mult ca sigur că nu vei avea ocazia să intri în examenul final.
6.    Mare atenție la conectorii textuali. Folosește pentru a face tranziția de la un paragraf la altul conectori precum:
                                    În primul rând,
                                    În al doilea rând,
Totuși,
De asemenea,
Desigur că,
Sunt de acord cu,
Părerea mea este că,
Pe de-o parte
Pe de altă parte (pentru a introduce un contra-argument)
Având în vedere cele menționate

7.      Realizează o concluzie de cel mult o pagină (în cazul eseurilor academice) și de cel puțin o jumătate de pagină (în cazul eseurilor de liceu). Folosește un conector textual precum: ,,În concluzie” pentru a marca începutul concluziei tale. Dacă nu faci acest lucru cititorul nu va ști că tu de fapt vrei să închei lucrarea.
8.      Nu încerca să te scuzi spunând: ,,Nu știu dacă am reușit să tratez tot ce am dorit în lucrarea mea”. În acest fel vei reuși cu grație să dai impresia că de fapt nu te-ai documetat foarte bine pentru a realiza acea lucrare.
9.     Realizează la finalul lucrării o bibliografie. Bibliografia este extrem de importantă, pentru că numai în acest fel demonstrezi cât de mult te-ai documentat. Există multe modele de bibliografie. Eu ți-l propun pe următorul:
Bibliografie

·         Irina,  Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, Editura Humanitas, București, 1998;
·         Ion, Ghinoiu, Obiceiuri populare de peste an. Dicționar, Editura Fundației Culturale Române, București, 1997;
·         Ion, Ghinoiu, Sărbători și obiceiuri românești, Editura Elion, București, 2003;
·         Ion, Ghinoiu, Panteonul românesc. Dicționar, Editura Enciclopedică, București, 2001;
·         Marian, Simion, Florea, Sărbărtorile la români. Studiu etnografic. Vol. II (Păresimile), Institutul de Arte Grafice, București,1899;
·         Mircea, Eliade, Sacrul și profanul,  Editura Humanitas, București, 1992;
·         Narcisa, Alexandra, Știucă, Spirala sărbătorilor, Editura Astra Museum, Sibiu, 2014.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu