luni, 29 iunie 2015

O lecție de viață

       (sursă imagine:  http://www.puckermob.com/)

Haideți să ne imaginăm pentru un moment că trupul ne-ar fi cel mai mare inamic în construirea unei cariere. O să vă întrebați cum se poate acest lucru. Ei bine, există persoane captive în propriul lor corp. Acesta nu le îngăduie să realizeze activități pe care noi le considerăm a fi banale precum mersul sau vorbitul, dar este interesant să vedem cum aceste persoane pot constitui pentru noi un adevărat model. De ce? Pentru că ei au de cele mai multe ori o voință care o depășește pe a noastră. Acești oameni redescoperă bucuria de a trăi zilnic și mai ales încearcă să își depășească condiția. Ei ne oferă lecții importante.
Citind lucrarea memorialistică ,,Scurtă istorie a vieții mele” semnată de celebrul om de știință Stephen Hawking mi-am dat seama că tot ce contează în viață pentru a-ți îndeplini visele este într-adevăr voința. Cartea evocă atât perioada de copilărie a fizicianului, cât și perioada de maturitate, care i-a fost marcată de boala ALS (Scleroză laterală amiotrofică ), dar și de un succes răsunător în domeniul cercetării. Stephen Hawking mărturisește că atunci când și-a aflat diagnosticul s-a întrebat: ,,Oare de ce eu?” - este de fapt întrebarea tipică pe care fiecare dintre noi și-o adresează atunci când află că este bolnav de o boală incurabilă. Cum medicii nu îi ofereau o perspectivă prea pozitivă asupra viitorului a înțeles că trebuie să  fie el cel care să creadă că are o șansă la viață. Nu vă imaginți că toate aceste lucruri se întâmplă cât ai bate din palme. Eu cred că pentru  a face  toate acestea trebuie să ai foarte mare încredere în tine și în potențialul tău.
Consider că dacă o persoană suferă de o anumită boală trebuie să  se gândească: ,,oare ce pot face eu în această viață pentru a  mă simți împlinit?”. În momentul când găsim acel ceva care să ne dea putere trebuie să ne concentrăm toată atenția asupra acestui lucru.  Este greu să afli că într-o zi nu vei mai putea vorbi, că nu îți vei mai putea mișca corpul sau că într-o zi vei ajunge să vorbești printr-un sintetizator. Mulți dintre voi sunt sigură că ar spune că aceasta nu este viață, dar toate aceste lucruri i s-au întâmplat acestui fizician, care are puterea să se confeseze în această lucrare.  Cartea debordează de modestie. Unul dintre capitolele ei este intitulat ,,Fără limite”, care scoate în relief că de fapt viața trebuie trăită fără limitele impuse de o anumită boală.  Hawking oferă un îndemn pentru cei invalizi afirmând că: ,,Am convingerea că invalizii trebue să se concentreze asupra lucrurilor pe care handicapul nu-i  împiedică să le realizeze și să nu regrete ceea ce nu pot realiza” ( Hawking 2015, p. 125)
Pentru cei pasionați de arta cinematografică, anul acesta s-a realizat  filmul  ,,The Theory of Everything” (,,Teoria întregului”)  care evidențiază relația dintre Stephen Hawking și prima sa soție, Jane. Accesați aici trailer-ul: http://www.cinemagia.ro/trailer/the-theory-of-everything-10561/. Filmul reliefează puterea iubirii și a speranței.  Iubirea și încrederea neîntreruptă reprezintă după cum veți vedea în această  producție două ingrediente importante în  depășirea oricărei greutăți.

Stephen Hawking se declară a fi un om împlinit pe toate planurile. Este un scriitor prolific reușind să publice un număr impresionant de lucrări care pun în centru știința tratând teme precum găurile negre sau problema nașterii universului.  A realizat chiar și o lucrare împreună cu fiica sa Lucy dedicată copiilor, care relevă adevăruri științifice intitulată: ,,George și cheia secretă a universului .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu