duminică, 28 iunie 2015

Robinson Crusoe sau... redescoperirea sinelui

(sursă imagine:www.elefant.ro)

      Vă recomand să citiți romanul ,,Robinson Crusoe” scris de Daniel Defoe. Când eram în școala generală această carte era introdusă pe o listă de lecturi pentru  vacanță. Atunci când ești în școala generală citești această carte, iar impresia care îți rămâne după ce ai citit-o este că lucrarea evidențiază un naufragiu, sau o încadrezi sub eticheta de ,,carte de aventuri”. Și dacă lucrurile nu sunt așa cum par a fi? Romanul lui Defoe este un exemplu clar al faptului că într-un fel înțelegem o carte în copilărie și într-un fel o înțelegem la maturitate.
      Spun toate acestea, deoarece recent am recitit-o întrucât am pregătit-o pentru un examen de limbă și literatură străină pentru facultate. Am terminat-o în două zile. Este exact genul de carte pe care nu o poți lăsa din mână, întrucât nu îți poți abandona personajul, iar curiozitatea de a afla cum evoluează firul narativ este atât de copleșitoare încât pur și simplu o vei purta după tine oriunde te-ai afla numai ca să o citești.
      Povestea este relativ simplă. Am să încerc să schițez câteva idei așa încât să nu vă curm bucuria de a citi această operă integral. După cum ați ghicit, Robinson Crusoe este personajul principal. El reprezintă prototipul tânărului curios și curajos care vrea să călătorească cu orice preț. Tatăl său îi repetă în nenumărate rânduri că trebuie să se mulțumească cu viața tihnită pe care o are.  Într-un fel, tatăl său îl avertizează de primejdia care îl așteaptă dacă dorește să călătorească pe mare.
      În opinia mea, romanul reprezintă o parabolă din care cu toții avem ce învăța. Robinson Crusoe nesocotește sfatul tatălui și precum bine știm, după mai multe aventuri printre care și cele din Brazilia în care pune bazele unei adevărate afaceri, naufragiază. Robinson  ajunge pe o insulă pustie. El este singurul locuitor și într-un fel sau altul trebuie să supraviețuiască. Atunci când își dă seama de gravitatea situației se simte extrem de confuz, disperat și neajutorat. Găsește niște hârtie și cerneală și  hotărăște să scrie un jurnal. Acesta trasează două coloane, una destinată lucrurilor bune care i s-au întâmplat în urma naufragiului și încă o coloană destinată lucrurilor rele. Iată câteva exemple din roman:


Rău
         Bine
,,Sunt surghiunit pe o insulă blestemată, deznădăjduit și lipsit de orice perspectivă de salvare.”
,,Sunt totuși în viață, nu m-am înecat, după cum s-a întâmplat cu tovarășii mei de pe corabie.”
,,Sunt despărțit și uitat de lumea întreagă, fiind menit suferinței.”
,,Am fost ales dintre toți spre a fi mântuit, iar Cel prin care s-a înfăptuit minunea mă poate salva și din greutățile de față.”
,,Sunt departe de tot ce este omenesc, stingher și izgonit din societatea oamenilor.”
,,Nu sunt flămând și nici sortit să pier într-un loc pustiu lipsit de toate cele de trebuință.”
,,Nu am îmbrăcăminte cu care să mă acopăr.”
,,Mă găsesc într-o climă în care, chiar dacă aveam haine, cu greu le-aș fi purtat.”
  










(textul din tabel este preluat din cartea ,,Robinson Crusoe, apărută la Adevărul Holding, 2009, de la pagina: 56)
    Aceasta acțiune poate fi interpretată ca una psihologică de a se încuraja și mai ales ceea ce face evidențiază un mesaj religios și anume că tot ce contează în viață este să ai credință că lucrurile se pot îndrepta și că din orice experiență mai puțin plăcută trebuie să extragi învățăminte.
Robinson Crusoe reușește să se redescopere pe sine prin intermediul credinței. Îl redescoperă pe Dumnezeu în cel mai crucial moment al vieții așa cum și noi ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu când avem greutăți.
    Pe lângă acest fapt Robinson Crusoe reprezintă un model de curaj. Acesta se află într-o situație cum nimeni nu și-ar dori, însă nu a capitulat, a încercat să își creeze o existență. Pentru a-și păstra mintea sănătoasă întreprinde o multitudine de lucruri precum:

  1.           Scrie un jurnal
  2.         Ține numărătoarea zilelelor pentru a nu pierde noțiunea timpului
  3.           Crește animale
  4.                  Se roagă la Dumnezeu
  5.                  Citește Biblia
  6.                  Se inițiază în tainele olăritului
     Romanul ,,Robinson Crusoe” scoate în relief și puterea prieteniei. Crusoe scapă de la moarte un canibal pe care îl denumește Vineri. Reușește să-l convertească de la religia sa politeistă la cea creștină. Descoperă în el un prieten devotat care niciodată nu l-ar fi trădat. Atunci când Robinson dorește să îl ajute să ajungă pe insula sa acesta îi răspunde că mai bine moare decât să nu mai fie prietenul său.

     Recomand cu mare căldură această carte tuturor adolescenților care sunt în căutarea  eului  și nu numai. Lucrarea reprezintă o lecție de viață pentru toți acei adolescenți care nesocotesc sfatul celor mai mari. Robinson Crusoe evidențiază cum din greșeli omul chiar poate învăța și poate redescoperi credința de mult uitată din sufletul său pentru că în fiecare dintre noi există ceva divin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu